Почистване на банята за 20 минути + 10 минути за чаша вино

Несъмнено най-омразното помещение за почистване е банята. Защо?

Вярно, че за да светнат всички душове, смесители, мивки, вани, тоалетни и фуги отнема време за поне три чаши вино, за едно домашно по математика с децата, и освен това – мускулна треска на трицепса, но за да заприлича банята ни на баня от мебелен магазин, ни трябват само 30 минути:

 

Какво е необходимо преди да започнем с почистване на банята?

ПочистванеПочистване на баняПочистване

1. Подготовка. Преди да започнем с почистването на банята, е добре да имаме следното:

  • препарат за фаянс/теракота/баня
  • препарат за прозорци
  • абразивна гъба (по-голяма от кухненска за чинии)
  • микрофибърна кърпа/кухненска ролка
  • евентуално – перо за прозорци
  • тоалетно блокче/ароматизатор за тоалетна чиния
  • 3 чаени свещи, 3 чаши и мидички от морето
  • вино за консумация по ваш избор

 

Да се залавяме за работа…

 

Почистване на баня

 

2. Започваме като изваждаме всички вещи от банята (в леген или голяма кофа). Докато ги преместваме, проверяваме за празни шишета от шампоани, балсами и пасти за зъби, и ги слагаме в боклука за рециклиране. Кошчето за боклук, ако имаме такова, и старото тоалетно блокче/ароматизатор – също. Изваждаме всичко от душа и около ваната, от плота и шкафчетата покрай мивката, и изхвърляме всички използвани кърпи и постелки направо в коша за пране.

 

3. Не че в баните има много прах, но със сигурност трябва да минем високите ъгли и стени с четка за прах и паяжини с дълга дръжка. Паяците обичат да си правят мрежи и около осветителните тела, защото там е топло. Ако нямаме дълга дръжка, взимаме дръжка от метла и закачаме на нея суха чиста кърпа, или така наречения парцал. Ако имаме време, може да свършим тази работа и с прахосмукачката, с която след паяжините може да изсмучем и космите и други боклуци от пода. Внимаваме на пода да няма вода, защото е фатално за нашата прахосмукачка, освен ако не е с воден филтър/контейнер.

 

4. Нанасяме препарат за душ и вана навсякъде, докъдето може да стигне ръчния ни душ. Ако препаратът е по-силна концентрация, или професионален, изсипваме малко в запушената мивка и разреждаме с вода. Изсипваме и в тоалетната чиния, и с четката за тоалетна изтъркваме цялата повърхност отвътре, включително и под ръбовете, както и докъдето можем в улея. Оставяме четката да поплува в тоалетната чиния, докато ние с абразивната гъба изтъркваме цялата вана, душкабина и мивка. Ако не бързаме за среща – и плочките. Не забравяме да минем и фугите, които изглеждат пожълтели, покафенели или побелели (от варовика), особено в душкабината. Оставяме всичко да „покисне“, докато изпием една чаша вино.

 

Заслужихме си 10 минутна почивка…

Умора при почистване

5. Връщаме се обратно, и с ръчния душ изплакваме всичко, което сме изтъркали досега. Препаратът би трябвало да е свършил голяма част от работата, докато сме си пили виното, но все пак, със същата гъба ще трябва да доизтъркаме местата, на които виждаме, че водата не се стича като „по стъкло“. Ако остават капки или прави вадички, означава, че все още има мръсотия. Трябва отново да използваме малко препарат, най-добре обезмаслител, и абразивната гъба. Не забравяме да гледаме фугите. Сега вече банята е мокра, но чиста.

 

6. Повърхностите. Най-добре с препарат за прозорци да напръскаме всички смесители, стойки за хавлии, рафтове, первази, врати, щори и первази и с микрофибърна кърпа или кухненска хартия да забършем. В случай, че има котлен камък; бели стечове и т.н., препоръчваме да се използва киселинен препарат. Киселинните препарати, като INTO XL на Ecolab премахват наслагванията на котлен камък с лекота, Работим „на зони“ – от горе надолу и от вътре към вратата на банята. Обръщаме специално внимание на дръжките на шкафовете и около гърлото на смесителите. Препаратът за прозорци е на спиртна основа и лесно ще лъсне чешмите, дъската на тоалетната чиния (и от долната страна), и шкафовете. INTO XL върши и чудесна работа за отстраняване на петната около сифона от измитите ви зъби в мивката.

 

7. Подсушаване. Ако имаме „перо“ за почистване на прозорци, го използваме, за да свалим водата от плочките. Ако нямаме – купуваме си, а дотогава с микрофибъра или кухненската ролка подсушаваме останалите мокри повърхности и връщаме всички шампоани, балсами и самобръсначки, като ги избършем преди това. Междувременно сапунерката е била накисната с препарата и трябва да се изтърка добре с абразивната гъба.

 

8. Огледалце, Огледалце! С препарата за стъкло, но винаги с най-чистата кърпа или с кухненска ролка без власинки! Не искаме сутринта да си видим заспалата физиономия в огледалото на ивици или на петна…

 

9. Избърсваме пода с чист парцал с препарат за под. Изливаме водата от кофата във вече изчистената тоалетна чиния и я забърсваме за последен път.

 

На финалната права сме

Вземане на вана с чаша вино

 

10. Нареждаме си чашки, пълни с мидички и чаени свещи и ги запалваме. Сипваме си чаша вино и сядаме на чистия под в банята без да палим лампата с чаша вино в ръка.
Следвайки тези стъпки ще направите почистването на банята лесно и приятно (доколкото е възможно), но ако решите да прескочите първите девет стъпки, просто се свържете с нас и ние ще се погрижим.

Научете повече и за нашето професионално почистване.

Оценете тази страница