7 хитрини за по-лесно почистване на дома

40 минути дневно е времето, което средно прекарваме в почистване и подреждане на дома. Разбираемо, чистенето не е сред любимите ни дейности, особено когато можем да използваме тези минути за игра с децата, гледане на хубав филм или за други интересни занимания. Затова, ние ви предлагаме тези хитрини, които само професионалистите знаят и които ще ви помогнат хем да спестите време в почистването, хем да го направите по-качествено.

 

1. Не чистете стая по стая

Най-голямата грешка е да започнете с една стая, да я изчистите цялостно и след това да продължите с останалите, тъй като това забавя цялостния процес. Нашият съвет е да направете почистването на праха във всички стаи последователно, след което да преминете към останалите дейности като прахосмучене и измиване на настилките, отново последователно.

 

2. Започнете от най-високата точка

Винаги почиствайте отгоре надолу, защото по този начин прахът ще пада само върху все още непочистените повърхности. Ако имате къща, започнете от горния етаж и за всяка стая следвайте правилото от горе надолу и от ляво надясно.

 

3. Погледнете нагоре

Най-често пренебрегваните места у дома са горната част на шкафовете и лампионите. Ако започнете да ги почиствате редовно, ще намалите значително количеството прах като цяло. Причината? Високите мебели задържат прах, който при натрупване започва да пада и така да замърсява допълнително повърхностите, които се намират отдолу.

 

4. Дръжте всичко под ръка

Преди да започнете с чистенето, поставете всички нужни материали в кош или кутия, за да са близо до вас. Ще спестите доста време, ако не се разкарвате непрекъснато, за да вземете един или друг препарат.

 

5. Микрофибърът-наш най-верен приятел

Повечето хора правят грешката да използват гъби в процеса на почистване или пък четка с пера за премахване на праха. Тук на помощ идват кърпите от микрофибър, които не само не попиват трайно и не разнасят микроби, но и пестят средства, тъй като могат да се използват многократно след изпиране в пералнята. Винаги обаче ги ползвайте в комбинация с течен почистващ препарат, защото сухата кърпа не прави нищо повече от това да разнася праха и замърсяванията.

 

6. Прахосмукачката – за какво да внимаваме

Не забравяйте да почиствате редовно филтрите и контейнера на вашата прахосмукачка, защото в противен случай вместо да събирате праха с нейна помощ, само ще го разнасяте.

 

7. Ползвайте правилно почистващите средства

Винаги четете указанията за употреба на препаратите. Колкото и да е изкушаващо, не използвайте повече препарат от препоръчителното количество, защото това няма да доведе до по-добър резултат, а ако препаратът е силен, може да предизвика алергия и дори натравяне. Също така, избягвайте да впръсквате препарати директно върху почистваната повърхност, тъй като това може да доведе до лепкав и мазен ефект, труден за отстраняване. Впръскайте върху кърпа от микрофибър и забършете.

Не забравяйте, че дори и да спазвате тези съвети и да чистите редовно, всеки дом има нужда и от основно професионално почистване един или два пъти годишно. Свържете се с нас, за да получите вашата специална оферта за професионално почистване на домове или за почистване само на определени части от вашия дом.

5/5 - (1 vote)